Смяна на гума

Смяна на гума

Как да сменим спукана гума докато сме на път?

Смяна на гумаНа всеки шофьор му се е налагало или ще му се наложи смяна на гума докато е някъде на път. Добре е да знаете как да я смените, в противен случай ще ви се наложи викането на пътна помощ, което ще ви коства пари. В тази статия ще ви опишем максимално подробно как да подмените гумата с резервната, която имате в багажника.
Първо проверете дали имате нужното оборудване още като закупите автомобила си. Повечето търговци на употребявани автомобили свалят и продават отделно резервната гума, крика и ключа за гуми. Затова е много важно да проверите имате ли крик гума и ключ за подмяна, след като се уверите, че присъстват в багажника.

Телефон: 0897870392

Проверете на полеви условия дали всичко пасва. Сложете пробно резервната гума и пробвате същевременно ключа за развиване на гайките, които държат гумата, дали пасва. След като сте се уверили, че всичко описано ви е наред и пасва за вашия автомобил вие може да сте спокойно за безопасното ви пътуване.

Правилният метод за смяна на гума:

Спукали сте гума на пътя?  Усещате тресене на волана или директно започва да ви дърпа в ляво или дясно това са най-честите симптоми за спукана гума. Отбийте бавно без резки движения и натискане на спирачката или дърпане на ръчната това са много погрешни неща. Овладеете спокойно автомобила като намалите скоростта докато вкарвате по-ниска предавка и двигателя сам да задържа скоростта така няма опасност да се завъртите и блъснете. След като спрете огледайте коя от гумите е спаднала.

Сложете сигналния триъгълник зад колата на около 10-20 метра, за да сигнализирате, че сте аварирали. Извадете от багажника резервната гума, ключа за гуми и крика.
Вкарайте ключа и отвийте леко всяка една от гайките, преди да сте сложили крика. След като сте се уверили, че гайките са леко отвити сложете крика под прага в предната част на купето ако е предна гума ако е задна в задната част. Всички автомобили имат местоположение за крик, което се различава от другата част на прага с прорез или пета. Това е най-усиленото място и там е правилно да се вдига колата с крик.

Започнете внимателно вдигане като се уверите, че крика не е на една страна и е стабилен. След като отлепите гумата от земята вдигнете още поне 5 сантиметра, защото резервната гума ще е напомпана и по-висока. Сложете резервната гума и гайките. Докато е във въздуха гумата завийте гайките колкото можете на ръка. Свалете крика, след което затегнете силно с ключа за гуми всяка една от гайките.

Лек път!:)