Обслужване на автомобил

Обслужване на автомобил

Защо е така важно да се обслужва автомобила навреме. Това е въпрос който, често го задават наши клиенти. Причините са много и тук ще ви опишем ползите от навременното обслужване на автомобил.

Смяна на масло

Всяко масло независимо дали е предназначено за двигател, скоростна кутия, диференциал или рейка има за цел да смазва триещите детайли и да ги предпазва от износване. Маслото само по себе си има вискозитет най-често той е обозначен с цифри и букви. Можете сами да видите какво масло ви дава производителя за вашият автомобил най-често при колите след 2000 година е 10w40w ; 5w40w ; 5w30w. Тези индексови числа показват гъстотата при топъл и студен двигател. Разликата между различните марки масла е в качеството на суровината която се използва и от добавените добавки в него. Водещи марки са Motul, Castrol, Repsol, Total. Всеки производител дава и максималния пробег препоръчителен за маслото той варира от 10 000 километра до 30 000 км. Ние съветваме да не  чакате достигането на тези километри, а да го подменяте превантивно.

Маслото в скоростите се подменя на всеки 40 000 – 60 000 километра.

Хидравличното масло също се сменя на около 50 000 километра.

смяна на масло
Смяна на масло на автомобил

Смяна на филтри

Филтрите се делят на въздушни, маслени и горивни.

В леките коли се вграждат по един горивен един маслен и в повечето случай два броя въздушни. Единия въздушен е този на купето който пречиства въздуха навлизащ вътре в купето. Другия въздушен филтър предпазва въздуха който влиза в двигателя от прашинки и мръсотия. Горивния филтър пречиства влизащото гориво в двигателя преди да бъде изгорено. Масления филтър е с цел пречистване на маслото в двигателя като той улавя малките частици от износване на двигателя.

Затова е важно да не пропускате смяна на всеки един от вашите филтри.

смяна на филтри
подмяна на филтрите на вашият автомобил

Смяна  на ремъци

Смяната на ремъците е важно нещо за да не ви остави колата на път. Ремъците се делят на ангренажен и консумативен.

Ангренажния ремък върти коляновия и разпределителния вал на двигателя и ако се скъса е много опасно за самият мотор на колата има голям шанс да срещне клапаните с буталата и да се повреди сериозно. Смяната на ангренажния ремък е препоръчителна на всеки 50 000 километра. Смяна на консумативни ремъци това са ремъците въртящи алтернатор, климатичния компресор и помпата на рейката.

смяна на ремък
смяна на ангренажен и консумативен ремък