как спокойно да шофираме през летните месеци

Топ 5 съвета за безопасно шофиране през лятото

Лятото съвсем скоро ще дойде и ние като шофьори трябва да сме подготвени за шофиране в топло и не чак толкова благоприятно време както за нас, така и за автомобила. Има много съвети, които да се дадат, но ние сме избрали пет по-важни, за да улесните своите пътувания на близки и далечни разстояния.

Проверявайте колата си преди всяко по-дълго пътуване

Проверката на колата преди всяко пътуване е изключително важно, за да може да разберете има ли някакви проблеми и повреди. Няма нужда да давате пари за проверка в сервиз, защото всичко може да направите сами. Нужно е да проверите нивото на маслото, антифриза, горивото и т.н. Тази проверка не е просто за протокола, а за да се установи състоянието на колата и има ли нужда от поправка. Ако обаче ви се случи да закъсате на пътя, то може да се обърнете към компания за пътна помощ и всичко да бъде наред.

Проучете времето навън

Може би ще си кажете, че няма значение какво е времето навън, но това не е така. Целта тук е да се разбере колко топло ще бъде, ще вали ли, ще има ли вятър и т.н. Предварителната ви настройка за това в какво време ще шофирате е от значение за вашата сигурност, концентрация и увереност. В интернет може да проверите всичко, което ви интересува относно времето в по-голям интервал (поне 7 дни напред). Не подценявайте този съвет, колкото и безсмислен да ви изглежда.

Винаги имайте вода в колата, масло, антифриз и други консумативи

Хубаво е всеки шофьор да има под ръка в колата си нужното масло за двигателя, охлаждаща течност, вода и други важни консумативи. Никой не знае знае кога ще се случи нещо с автомобила и къде точно ще се намирате в този момент. Наличието на тези неща няма да ви коства много място в колата, тъй като бутилките са малки и компактни, но пък за сметка на това ще имате всичко необходимо при нужда от доливане на течност.

Винаги бъдете концентрирани

Концентрацията по време на шофиране е от огромно значение за това да не се случи някаква злополука като ПТП. Добре е да следите пътната обстановка, особено ако трафика е натоварен и да се опитвате да предвидите какво би могло да се случи. Това до голяма степен ще ви помогне да се предпазите от пътна злополука и да дадете сигурност както на вас, така и на вашите пасажери и останалите участници в движението.

Приемането на повече кафе или енергийни напитки не е вариант за съсредоточаване и концентрация. Ако по време на път усетите, че ви се доспива или започвате да губите концентрация, то е добре да спрете, да си почините или пък да се смените с друг човек, който е по-отпочинал от вас.

Използвайте климатика на автомобила

Използването на климатика в по-топлите месеци е силно наложително, тъй като отварянето на прозорците няма да помогне чак толкова. Настройте градусите, които искате да постигнете в купето и шофирайте спокойно. Топлият въздух може да ви направи по-разсеяни и отпуснати, докато студеният ви кара да се съсредоточите и шофирате по-добре. Отварянето на прозорец е необходимо от време на време, тъй като чистият въздух също помага с концентрацията в някои моменти от пътуването.