Сменете си гумите

Дойде пролетта, а с нея и слънчевите и топли дни но и дъждовни. Затова е важно всеки шофьор да закара колата до гумаджия и да смените зимните гуми с летни.

Защо е важно да се сменят гумите навреме?

Смяната на зимни и летни гуми е на първо място за ваша безопасност. Разликата между зимните и летните гуми е в каучука и неговата твърдост. Гумата се влияе пряко от атмосферните условия и затова спрямо времето на вън производителите правят сцеплението и твърдостта на каучука.

Зимните гуми

Сезонът на зимните гуми е от Октомври месец до края на Март. Зимните гуми използват по мек каучук за по добро сцепление при студено и снежно време. Ако се продължи експлоатацията на зимните гуми и през по топлите летни месеци гумата ще се втвърди от жегата и ще се изгубят нейните показатели.

Летни гуми

Сезонът на летните гуми е от Месец Април до Месец Септември. Каучука използван за летните гуми е по твърд и издържа на високите летни температури. Лятната гума трябва да е напомпана на по високо налягане от зимната. Не е препоръчителна употребата на летни гуми зимата поради твърдия каучук който не позволява добро сцепление през зимните студени месеци.

Правилно съхранение на гуми

Важно е да знаем как да съхраним правилно гумите си когато са свалени от автомобила. За целта се редят полегнали една върху друга. Този начин на съхранение не позволява на гумата да се изкриви. Съхранявайте ги на тъмно място с минимална температура на помещението 10 градуса и максимална 25 градуса.

Съхранение на гуми
Правилно съхраняване на летни или зимни гуми.