правилно съхранение на автомобила

Правилно съхраняване на автомобила

На много хора често им се е налагало да оставят автомобила си за по-дълго време. Дори и да имате гараж, съхраняването на колата в него също си има тънкости.

Всяка кола изисква грижи, ако не се кара и ползва. Нека да започнем от намирането на покривало, с което да завиете колата си. Ако колата е в движение и то постоянно, няма нужда да го завивате с поктивало в гаража Ви, защото така вредите на циркулацията на въздуха в колата. Обаче ако колата Ви ще стои на открито, трябва да я покриете не само с покривало, но и със старо одеяло, което да поема влагата.

качествено съхранение през зимните месеци на колата ви
Правилно съхранение през зимните месеци на автомобила ви

Това покриване с покривало и одеало се прави чак когато сте измили и подсушили колата- това е задължително. Подсушаването може да стане чрез специални препарати, които също така защитават екстериора. Ако колата Ви е с кожен салон, ще бъде добре да закупите и препарати за интериора си.

След като сте премахнали калта ще трябва да почистите стъклата от всякакви видове зацапвания и размазани насекоми. За да не се завъдят молци, вие може да сложите репелент или ароматизатори в колата.

Затварянето на прозорците на колата не е задължително. Може да оставите по един сантиметър отвор, за да има постоянна циркулация на въздуха и колата Ви да не хваща мухъл.

Ако няма да карате колата си за доста голям период трябва да я вдигнете на трупчета, за да успеете да запазите гумите здрави и непокътнати. Зазимяването за по-малък период от време може да стане без вдигането на колата на трупчета. Само трябва да напомпате добре гумите си, за да останат здрави след студения период. Пантите и други движещи се елементи трябва да бъдат добре смазани.

Свещите е добре да се махнат, за да се прикапе допълнително масло в цилиндрите и след това да се върнат на мястото си. Така ги предпазвате от ръждясване и клеясване.

Подготовка за правилно съхранение на автомобила

Всичките течности се оставят по колата, даже може да долеете допълнително за по-сигурно. Ръчната спирачка не се дърпа, защото и тя в повечето случаи клеясва. Може да подпрете гумите с камъни или малки трупчета, за да не тръгне колата нанякъде. Чистачките трябва да ги махнете, за да не залепнат за стъклото и да оставят неприятни следи от мръсотия. Има и друг вариант да ги облепите с ПВЦ фолио или обикновена хартия.

Течности и акумулатор

Акумулаторът също трябва да го откачите от колата, за да не се наложи да си купувате нов при повторното пускане на колата в движение. Резервоарът е добре да бъде пълен. Това се прави заради опасността от корозия и навлизане на влага в него. Спирачната течност се източва напълно, за да не ръждясват тръбите, тъй като тя ще е статична дълго време.

С тези съвети от първа необходимост може да разчитате, че колата Ви ще е добре след зимния сезон или дори през летния, ако не я карате в по-голям период от него. Дано сме помогнали с някои от тези съвети!

Ако  имате проблеми с вашият автомобил може да извикате пътна помощ София 

Ако пък сте решили да продадете стария си автомобил бързо и сигурно ви препоръчваме да се обърнете към специализирана фирма за целта, а именно изкупуване на автомобили