Безопасно шофиране

Съвети за правилното шофиране през зимата

Тежкото зимно време може да бъде доста опасно и плашещо дори и за най-добрите шофьори! Лошото време, зимните бури в комбинация с „добрите пътища“ у нас може да доведат до много лоши последици. Всички водачи на МПС-та трябва да знаят и познават правилата за шофиране в зимни и екстремни условия.

Съветваме Ви да бъдат изпълнени следните неща:

– не използвайте автопилота на колата си (ако има такъв), когато се движите по хлъзгави или непочистени пътища, защото няма да имате време да реагирате.
-никога не подгрявайте автомобила си на затворени пространства като гаражи.
-винаги носете в автомобила си аптечка, храна и вода, топли дрехи, фенерче, одеяла и лекарства от първа необходимост.
-налягането на гумите трябва да е правилното за сезона и обстановката по пътя.
-винаги резервоарът Ви да бъде пълен на половина, защото не се знае какво може да стане.

Шофиране в тежки условия през зимата

Ако времето е много студено, то най-добре си стойте на топло вкъщи. Ако е необходимо или много належащо- тогава излезте. Избягвайте да шофирате когато времето е лошо и не поемайте такива рискове като излизане с кола в буря. Препоръчително е да карате бавно, на малка предавка, защото така автомобила Ви има по-голямо сцепление при движението по лед или сняг. Ускорявайте възможно най-бавно и плавно като натискате газта постепенно. По този начин сцеплението отново е на добро ниво.

Избягвайте да шофирате по пътища с по-големи и стръмни наклони. Не се движете бързо, защото ако се наложи да спрете, то това ще стане доста по трудно, отколкото при нормално време. Дистанцията трябва да е по-голяма между вас и автомобила пред вас, за да имате време да реагирате. Дръжте крака си постоянно на педала за спиране. Така ще си осигурите по-голяма безопасност.

Шофиране през зимата на по-големи разстояния

Ако Ви се наложи да спрете внезапно, то вие трябва да натискате педала на спирачката плавно без да си мислите, че ще спрете веднага. Многото натискане на педала за газта със сигурност ще доведе до похлъзване на автомобила. Опитайте се да стигнете до желаното място, сигурно и безопасно без да бързате и поемате рискове за живота си.

внезапното спиране

Гледайте прогнозата за времето по телевизията или на телефона си преди да потеглите по маршрута си, за да знаете какво ще бъде времето. Ако времето е лошо, то най-добре е да отложите пътуването ако е възможно. Преди да тръгнете е добре да уведомите близките си за маршрута, по който ще пътувате. Ако закъсате по пътя, то вашето превозно средство ще изпълнява ролята на временен подслон.

Какво да правим ако закъсаме през зимата?

Когато закъсате през зимата или попаднете в пресна, никога не буксувайте, защото ще се подкопаете още повече. Най-добре е да почистите снега по гумите и да опитате да потеглите бавно. Ако не успеете да излезете от пряспата, вие може да потърсите помощ от пътна помощ. Ако закъсате през ноща е задължително да пуснете аварийните светлини! При изгасване на автомобила трябва да проверите изпускателната тръба да не е запушена със сняг.

преспите- голяма опасност

Ако изпускателната тръба се е запушила, може купето да се напълни с токсичен газ от въглероден диоксид докато двигателя работи. Ако закъсате с автомобила си останете на топло в нея. Използвайте дрехи и одеяла, за да се сгреете. Съхранявайте горивото, като пускате двигателя само когато е нужно да пуснете парното.

За вашите нужди:

Когато Ви предстои дълго пътуване през зимата е добре да направите диагностика на вашата електроника. Това може да го направите при специализирана фирма за компютърна автодиагностика, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми.